Kültür, bir organizasyonun zımni sosyal düzenidir: Tutumları ve davranışları geniş kapsamlı ve kalıcı yollarla şekillendirir. Kültürel normlar, bir grup içinde neyin teşvik edildiğini, cesaretinin kırıldığını, kabul edildiğini veya reddedildiğini tanımlar. Kültür, kişisel değerler, dürtüler ve ihtiyaçlarla uygun şekilde hizalandığında, muazzam miktarda enerjiyi ortak bir amaca yönlendirebilir ve bir kuruluşun gelişme kapasitesini geliştirebilir.
Liderlik, strateji oluşturma ile el ele gider ve çoğu lider temelleri anlar. Bununla birlikte, kültür daha zor bir maniveladır, çünkü çoğu söylenmemiş davranışlara, zihniyetlere ve sosyal kalıplara bağlıdır.
Daha iyisi ve daha kötüsü için, kültür ve liderlik ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Kurucular ve etkili liderler genellikle yeni kültürleri harekete geçirir ve onlarca yıldır devam eden değerleri ve varsayımları damgalar. Zamanla bir kuruluşun liderleri hem bilinçli hem de bilinçsiz eylemler yoluyla kültürü de şekillendirebilir.
Müşterilerimize Nasıl Yardımcı Oluyoruz?
Ne yazık ki, deneyimlerimize göre, yüksek performanslı kuruluşlar kurmaya çalışan liderlerin kültürle karıştırılması çok daha yaygındır. Gerçekten de birçoğu ya yönetilmemesine izin veriyor ya da iş için ikincil bir endişe haline geldiği İnsan Kaynakları işlevine havale ediyor. Lakin kurumsal kültür hafife alınacak bir konu değildir. Great Doers olarak bizler kurumsal kültür anlayışına önem vermekteyiz ve kurumsal kültür eğitim programımızı uygulamaktayız.
Uzman eğitimcilerimizin ile birlikte, kültürün aslında yönetilebileceğini kanıtlamaktayız. Liderlerin değerini en üst düzeye çıkarmak ve risklerini en aza indirmek için atabilecekleri ilk ve en önemli adım, kurumsal kültürün incelikleri, yararları ve önemini ortaya koyarak bir eğitim anlayışı izlemekteyiz. Birçok sosyal ve davranışsal modelden elde edilen bulguları birleştirerek, bir kültürü ayırt eden, ölçebilen aynı zamanda iş hedeflerinizi yeterince destekleyen bir kültürü geliştirmek için öncelikle nereden başladığınızı, şu anda nerede olduğunuzu ve nereye varmak istediğinizi anlayarak sizlere özel eğitim programları hazırlamaktayız.
Ölçüm için belirlediğimiz veya müşterilerimize uyguladığımız eğitim programlarını dört farklı grupta incelemekteyiz:
1. Klan Kültürü
Bu kültür anlayışı, takım çalışmasına ve birlikteliğe çok fazla önem verilen bir klan kültüründen bahsetmektedir. Uzman ekibimizin verdiği eğitim ile, ilişkiler, moral, katılım ve fikir birliği gibi şeylerin merkezde olduğu çok samimi bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır.
2. Adhokrasi Kültürü
Bu kültür anlayışı, pek çok startup arasında popüler olan “hızlı hareket et ve bir şeyleri boz” felsefesiyle yaşar. Yenilikçi, esnek ve ezber bozan yapıya sahiptir.
Uzman eğitimcilerimiz ile, bu tür bir kültürün, çalışanların risk almaya teşvik edildiği ve agresif bir şekilde alışılmışın dışında fikirlerin peşine düştüğü çok girişimci bir çalışma ortamını teşvik etmeye çalıştığımızı amaçlamaktayız. Sonuç olarak, çalışanlar ve bir bütün olarak kurum için pek çok yenilik, öğrenme ve büyüme gerçekleşmektedir.
3. Pazar Kültürü
Bu kültür anlayışı aynı zamanda “rekabet kültürü” olarak da adlandırılır çünkü vurgu sonuçlara yapılmaktadır. Great Doers olarak bu eğitim anlayışı ile, çalışanlar son derece hedef odaklı olmayı, liderlere ise şirketin tanımladığı başarı ölçütlerine ulaşmak için ise istekli ve talepkâr olmayı istemeyi amaçlamaktayız. Bu kültür anlayışı sıkı çalışmayı gerektirmekte, ölçülebilir sonuçlarla sonuçlandığında da aynı zamanda ödüllendirici olabilmektedir.
4. Hiyerarşi Kültürü
Bu kültür anlayışı ile, daha yapılandırılmış ve süreç odaklı çalışma ortamları için kullanılmaktadır. Eğitim anlayışımız ile, faaliyetlerin çoğunu mevcut prosedürler tarafından belirlenilmesini ve eğitim alan kişilerin odaklarının büyük bölümünü kararlılığa, sonuçlara ve güvenilir teslimata vermelerini sağlamaktayız.
Genel anlamda her bir eğitimin arı ve eksi yönleri vardır. Bizler müşterilerimize en uygun olanı seçip onlara özel olarak revize etmekteyiz. Sonuç olarak kurumsal eğitim bağlamında Great Doers ile çalıştığınızda kazanımlarınız aşağıdaki gibi olmaktadır:
- Örgüt kültürünün ne olduğunu tanımlamak
- Kurum ve organizasyon kültürü oluşturmanın önemini ortaya koymak
- Bir iş geliştirme ile bir kurum ve organizasyon kültürü geliştirme arasında ayrım yapabilmek
- Bir strateji belirlemek ve kurum ve onun kilit paydaşları arasında geniş çapta paylaşılan ve güçlü bir şekilde sahip olunan bir dizi inancı destekleyen bir kapı oluşturmak
- Kültürün, davranışı aynı şeyi etkilemeye nasıl yönlendirdiğini öğrenmek
- Daha az müdahale ile çalışan algısını, davranışlarını ve anlayışını otomatik olarak yönlendiren bir kültürün avantajlarından yararlanmak
- Doğru insanları kuruluşunuza çekmek için kültürünüzü daha iyi ifade etmek
- Kurumsa kültürü oluşturmak ve sürdürmek için çalışanları güçlendirmek ve etkinleştirmek
- Hedeflerini kuruluşlarla uyumlu hale getiren insanları dahil etmek, motive etmek, elde tutmak ve geliştirmek