Bir işletmeyi yürütürken amacınız kârı en üst düzeye çıkarmaktır. Yöntemlerinize bağlı olarak, işinizi büyütmenin birçok yolu vardır. Bunu bir ortak girişime veya stratejik bir ittifaka girerek yapabilirsiniz. Bu iki iş sözleşmesinin yapısı bazı açılardan benzer olsa da uygulamada farklıdırlar. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır.

Ortak Girişim

Ortak girişim iki veya daha fazla taraf arasındaki bir düzenlemedir. İki veya daha fazla taraf, belirli bir iş taahhüdünü yerine getirmek için sözleşmeye dayalı bir anlaşmaya girmeyi kabul ettiğinde ortaya çıkar. Bir ortak girişim, iki veya daha fazla taraf arasında, belirli bir görevi yerine getirmek veya bir iş hedefine ulaşmak için kaynaklarını birleştirdikleri bir iş düzenlemesidir.

İki Tür Ortak Girişim Vardır:

Anonim Şirket: Ayrı bir tüzel kişilik vardır, bu nedenle sözleşmeler akdedebilir ve kendi adına mülk sahibi olabilir.
Şirketleşmemiş: Taraflar, anlaşmaya bağlı olarak ortak girişimde belirli hisselere sahiptir, ancak ayrı bir yasal varlığa sahip değildir.

Ortak girişim, rekabet avantajı riski en aza indirmektedir. Sözleşme yapılırken taraflar girişimin amacını, hedeflerini ve sınırlarını belirtmelidir. Ortak girişim davasında en önemli sözleşme, sözleşmeye ilişkin tüm detayların belirtildiği ortak girişim sözleşmesidir. Örneğin, ortakların hak ve yükümlülüklerinden, ilk katkılarından, girişimin amacından, gerçekleştirilecek günlük operasyonlardan, kar paylaşım oranından ve zararlara karşı sorumluluklardan bahseder. Ortak girişime bir örnek, Google Earth’ü oluşturmak için Google ve NASA’dır.

Stratejik İttifak

Stratejik ittifak, iki veya daha fazla taraf arasında, birbirinden bağımsız kalarak karşılıklı yarar sağlayan bir projeyi üstlenmek için yapılan bir anlaşmadır. Esasen, bağımsız tarafların ilgili taraflara fayda sağlayacak ortak bir hedef doğrultusunda çalışmasına izin verir. Ortak girişimlere benzer- ve birçoğunun iki terimi birbirinin yerine kullandığını fark edeceksiniz- ancak önemli bir fark var: Stratejik bir ittifakla, yeni bir tüzel kişilik yaratılmaz.

Stratejik İttifaklar Tipik Olarak Üç Türe Ayrılır:

Öğrenme İttifakları : Her biri arasında know-how (Genel anlamda tecrübe) transferini kolaylaştırmak için iki kuruluş arasında resmi veya gayri resmi bir anlaşma.

Ortak Uzmanlıklar : Ortak uzmanlıkta, kuruluşların her biri yeteneklerini masaya getirir ve bazı hedeflere ulaşmak için bunları birleştirir.

Koalisyonlar : Aynı ülke içinde aynı sektörden şirketler grubu büyük ölçüde aynı hedeflere sahip, bu sebeplerle diğer şirketlerle birlikte iş birliği yapmaktadır.

Ortak Girişim ve Stratejik İttifak Arasındaki Farklar

Ortak girişim, stratejik ittifak biçimlerinden biridir. İki veya daha fazla tarafın belirli bir projeyi üstlendiği geçici bir ortaklık olarak anlaşılabilir. Ortak girişim ile stratejik ittifak arasındaki temel fark, paylaştıkları ilişkide ve iki varlığın doğasında yatmaktadır.

1. Bir ortak girişimin amacı, bir iş hedefini gerçekleştirmek için birlikte çalışarak riski azaltmaktır. Tersine, stratejik bir ittifakın amacı, getirileri en üst düzeye çıkarmak ve kar elde etmektir. Stratejik bir ittifak, bunu tarafların performansını artırmak için birlikte çalışarak yapar.

2. Ortak girişim, kaynakları birleştirerek belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla girilen bir iş düzenlemesi biçimidir. Öte yandan, stratejik bir ittifak, taraflar arasında kaynakları paylaşarak karşılıklı olarak faydalı bir hedefe ulaşmak için gayri resmi bir anlaşmadır. Ayrıca, bir ortak girişim ayrı bir tüzel kişiliktir, oysa stratejik bir ittifak değildir.

3. Bir ortak girişimde, taraflar tek olarak hareket eder. Ayrı bir tüzel kişilik oluşturmak için kaynaklarını birleştirirler. Tersine, stratejik bir ittifakta taraflar birlikte çalışır ancak ayrı ayrı ve bağımsız olarak hareket eder.

4. Bir ortak girişimde, genellikle her bir tarafın görev ve yükümlülüklerini özetleyen bir sözleşme vardır. Aksine, stratejik bir ittifak taraflar arasında bir el sıkışmadan öteye gidemez. Ancak bu, güven riskinin artmasına neden olabilir.

5. Ortak girişim, belirli iş hedeflerine ulaşmak için ayrı bir yasal kimliğe sahip iki veya daha fazla tüzel kişinin oluşturduğu bir birlikteliktir. Öte yandan, stratejik bir ittifak, belirli bir amacı gerçekleştiren iki veya daha fazla şirket arasındaki bir düzenlemedir. Burada, orijinal şirketlerin faaliyet göstermesiyle yeni bir şirket kurulur.

6. Ortak girişim, bir tür stratejik ittifaktır. Bununla birlikte, stratejik ittifak, bir iş birliği veya kurumsal ortaklık biçimidir.

7. Ortak girişim, ayrı bir kimliğe sahip ayrı bir tüzel kişiliktir. Ancak, stratejik ittifak ayrı bir tüzel kişilik değildir.

8. Ortak girişim, riski azaltmayı hedeflerken, getirilerin maksimize edilmesi stratejik ittifakı yönlendirir.

9. Ortak girişim, ortak amaçları gerçekleştirmek üzere ayrı bir tüzel kişilik oluşturmak üzere bir araya gelen ve birleşen iki firma tarafından oluşturulduğu için ikili yönetime sahiptir. Bununla birlikte, stratejik ittifak durumunda, bağımsız kuruluşlar faaliyet göstermeye devam ettiğinden, genellikle devredilen yönetim bulunur.

Artan rekabet ve teknolojik ilerleme çağında şirketler, getirilerini üst düzeye çıkararak mevcut riskle başa çıkmak istedikleri için ortak girişim yerine stratejik ittifak kavramına doğru ilerliyorlar. Öte yandan, ortak girişimler, işi geliştirme amaçlarıyla en iyi yardımdan yararlanmak için üye kuruluşların bilgi ve kaynaklarına erişebilir. Genel olarak şirketinizin, işletmenizin ihtiyaçları bağlamında her iki yöntemde tüm yönleriyle analiz edildikten sonra, nihai yatırım kararı verilir. Ardından, piyasa durumunu, risk alma kapasitesini analiz ettikten ve hukuki tavsiye aldıktan sonra karar verilmesi daha doğru olabilmektedir.

Bu Sayfayı Paylaş